Selülozik Boya Nedir, Nerelerde Kullanılır, Nasıl Uygulanır?
Selülozik boya nedir?
Selülozik boya, hava kurumalı, yüksek örtücülüğe sahip son kat boyasıdır. Parlak bir görünüm sağlamak için kullanılır. Uygulandığı yüzeyde canlılığını ve parlaklığını muhafaza eden, elastik ve sert bir yapıya sahip, fiziksel darbelere, çizilme ve aşınmaya karşı dayanıklı, yüksek kapatma gücüne sahip, çok çabuk kuruyan, parlak son kat boyadır. Sanayi tipi boyalardandır. Ham maddesi pamuk ve odundan elde edilen selülozun alkol ve asitlerle tepkimesinden oluşur. Bu tepkime sonucunda selülozik boya ve vernik üretilir.
Selülozik boya nerelerde kullanılır?
Selülozik esaslı boyalar, sentetik ve su bazlı boyalara göre inşaat alanında pek yaygın kullanılmamaktadır. Bunun nedeni içerdiği zararlı kimyasallar ve inceltilmesinde kullanılan tinerin selüloz esaslı olmasıdır. Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.
Selülozik boyaların özellikleri nelerdir?
Ülkemizde yaygın olarak kullanılır. Selülozik boyalar bileşimi gereği, insan sağlığına zararlı, etrafa çok koku yayan boya türüdür, bu nedenle iç mekanlarda kullanılması doğru olmaz. Bu boyalar, bina içlerinde hava kanallarını tıkarlar ve sağlığa zararlı olmaları nedeniyle yaşam alanlarında kullanılmazlar. Genellikle yapıda ahşap ve metal yüzeylerin boyanmasında kullanılırlar. Tüm boyama uygulamalarında olduğu gibi selülozik boyalarda da daha kaliteli bir boyama elde etmek için yüzey hazırlamanın önemi büyüktür. Öncelikle ilk astarın yapılması gerekmektedir. Astar, boyanacak yüzey ile son kat boya arasında köprü vazifesi gören, yüzey emiciliğini düşüren, son kat boyanın yüzeye daha güçlü yapışmasını sağlayan, şeffaf ya da renkli görünümde üretilen ürünlerdir. Metal yüzeylerde pek olmasa da ahşap yüzeylerin boyayı emme durumu işin maliyetini artırmaktadır. Hem sağlıklı bir boyama hem de maliyetin düşürülmesi için astar işleminin kesinlikle yapılması gerekir.
Selülozik boya nasıl uygulanır?
Selülozik boyalar genellikle pistole yani boya tabancası ile uygulanırlar. Bu boyadan İyi bir sonuç almak için fırça ve rulo kullanılmaması gerekir, çünkü bu aparatlar ile uygulama yapıldığında fırça rulo izleri kalır.
Ahşap ve MDF yüzeyde uygulama için pistole, yüzey durumuna uygun zımpara, koruyucu eldiven, gözlük, maske kullanımı da önemlidir. Uygulama yapılacak yüzeyin pürüzsüz olmasına da dikkat edilmelidir, bu nedenle selülozik astar uygulaması ve zımpara yapılması gerekir, zımpara tozları da iyice temizlenmelidir. Selülozik boyalar tiner ile inceltilen boya türlerindendir.
Metal yüzeylere selülozik boyanın uygulanması için metal yüzeyin üzerindeki tüm yağ, kira, gres ve pas uzaklaştırılmalıdır. Temiz yüzeye önce selülozik astar uygulaması, sonrasında da son kat uygulaması yapılır. Metal yüzeylere selülozik boya uygulamasında pistole ve daldırma yöntemleri kullanılabilir.
Çok sorulan sorulardan biri, selülozik boyanın üstüne sentetik boya uygulanıp uygulanamayacağıdır. Sentetik boyalar her tür yüzeye kolayca tutunabilen boyalar olduğu için selülozik boyaların üzerine sentetik boya uygulanabilir.
Selülozik boya fiyatları boyanın içeriğine, kalitesine, üreten firmanın markasına göre değişiklik gösterir. Fiyatlar aynı zamanda ambalaj kilo içeriği ile doğru orantılı olarak satılır.
Yağlı Boya Nedir, Sentetik Boya Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Sentetik Boya, Yağlı Boya Nedir?
Sentetik boya, halk dilinde yağlı boya olarak bilinir. Bir diğer ismi de enamel boyadır. Yağlı boyalar parlaklık derecelerine göre, mat, yarı mat ve parlak yağlı boya olarak üçe ayrılır.
Yağlı boya nasıl inceltilir?
Yağlı boya yalnızca sentetik tiner kullanılarak inceltilir.
Yağlı boya (sentetik boya) hangi boyaların üzerine kullanılır?
Yağlı boyalar hemen hemen bütün yüzeylere uygulanabilen, kolay tutunma özelliği olan boyalardır. Plastik boyaların, selülozik boyaların, su bazlı silikon boyaların ve kendilerinin üzerine uygulanılabilir. Zemindeki boya ne olursa olsun, yağlı boya onu mükemmel şekilde kapatır, örtücülük özelliği çok yüksektir. Ancak yağlı boya uygulanmış bir yüzeyin üzerine başka bir çeşit boya uygulanması mümkün olmaz, bu işlemi yapmadan önce yüzeyi yağlı boyadan tamamen arındırmak gerekir. Bu arındırma işlemini en kalın türde bir zımpara ve spatula yardımı ile yapmak uygun olur. Bu şekilde yağlı boya katman katman sökülür. Sentetik yani yağlı boyaları arındırmanın ikinci bir yöntemi ise ısıtıcı makinesiyle yumuşatıp bir spatula ile sökmektir. Bir diğer yöntem de boya sökücü kullanarak, spatula ya da tel fırçayla sökmektir.
Yağlı boya uygulaması ne ile yapılır?
Yağlı boyalar boya tabancası, kısa saplı bir rulo ya da siyah kılları olan kıl fırça yardımı ile uygulanır. Sentetik boyalarla en iyi sonuç; kıl fırça ile elde edilir.
Yağlı boya yani sentetik boyalar nerelerde kullanılır?
Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve başka birçok yüzeye yağlı boya uygulanabilir. Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir. Yağlı boyaların hemen hemen her rengi bulunur.
Aynı selülozik boya uygulamasında olduğu gibi, yüzeye sentetik boya yapılacaksa kullanılacak astarın da sentetik esaslı olması gerekmektedir. Çünkü sentetik astar, boyanın daha iyi tutmasını ayrıca ve alttaki rengin kolay kapanmasını sağlar.
Yağlı boyaların bazı dezavantajları vardır. Örneğin yağlı boya uygulanan alanın çok iyi havalandırılması gerekir, çünkü bu boyaların VOC değeri yüksektir ve ciddi anlamda koku yayarlar. Bu nedenle bu uygulama yapılırken zarar görmemek için ortama dışarıdan temiz hava girdiğinden emin olunmalıdır. Yağ bazlı boyaların bir diğer ve önemli dezavantajı da bu boyaların sararmaya karşı dayanıksız olmasıdır.
Bileşeninde yüksek keten tohumu yağı bulunan çeşitleri çoğunlukta olmak üzere, dış ortamda kullanılmaları durumunda yağlı boyalar küflenmeye çok müsait boyalardır.
Tüm bu dezavantajları nedeniyle sentetik boya dediğimiz yağlı boyalar günümüzde çok tercih edilmezler, yağlı boyalardan çok sonra üretimi başlamış olan su bazlı boyalar bu boyalara göre çok daha avantajlıdır. Kokuları yoktur, sağlığa zararlı değildir ve su bazlı boyalar aynı zamanda çevre dostudur.